Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is een bijzonder lichtgewicht en vormvast materiaal dat bestand is tegen hoge drukbelasting. Hierdoor is het uitermate geschikt om een stabiele constructie te realiseren in gebieden met een slechte draadkrachtige ondergrond. Doordat EPS direct belast kan worden en er geen voorbelasting nodig is, valt er ook een aanzienlijke tijdsbesparing te behalen in het project.
Joosten Concepts is de partner voor een compleet EPS systeem, van advies en ontwerp tot voorbereiding, levering en uitvoering. Onze geotechnici van Geologics en Kwast Consult zorgen voor het ontwerp of de optimalisatie van een bestaand ontwerp. Op basis van de DWG tekeningen verzorgen wij een EPS legplan in 2D en 3D.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van oorsprong bedoeld als isolatiemateriaal. Het bestaat voor 2% uit EPS en 98% uit lucht. Het materiaal is lichtgewicht, op druk belastbaar en vormvast. Vanwege deze gunstige eigenschappen wordt EPS in de grond-, weg- en waterbouw toegepast als ophoogmateriaal.
De eigenschappen van EPS zijn voor een groot deel gerelateerd aan de dichtheid van het materiaal. In de GWW sector is druksterkte de belangrijkste eis en worden voornamelijk blokken of dikke platen gebruikt. De blokken en platen zijn in verschillende, diktes, breedtes, en lengtes te verkrijgen. Daarnaast zijn er verschillende persingen (EPS 60 tot en met EPS 400) die de dichtheid bepalen leverbaar.
EPS is tot 5 keer recyclebaar en heeft vanwege de isolerende eigenschappen gunstige effecten op bevriezen en ontdooien van funderingen. Daarnaast heeft EPS door zijn mechanische eigenschappen zowel horizontale als verticale weerstand, waardoor het verticaal beëindigen van een rand mogelijk is.
In Nederland hebben we gebieden met een slappe, weinig draagkrachtige bodem. Vooral in de stedelijke gebieden in het westen is de bodem slap en staat het grondwater dicht onder het maaiveld. Het is noodzakelijk deze ondergrond op te hogen voordat er bebouwd kan worden.
De traditionele constructie door ophoging van zand is niet altijd de beste oplossing. Het is onderhoudsgevoelig en het gewicht van het zand kan zelfs tot stabiliteitsverlies leiden. Daarnaast moet een zandconstructie vaak eerst zetten voordat aan de volgende bouwfase begonnen kan worden; dit leidt tot kostbaar tijdsverlies.
Door vervanging van een zandconstructie door een lichte constructie met EPS wordt stabiliteitsverlies in de bodem voorkomen en wordt de ondergrond ontlast. Met een doordacht ontwerp en vakkundige verwerking ontstaat een lichtgewicht, zettingsarme en onderhoudsarme constructie die direct in gebruik kan worden genomen.
Joosten Kunststoffen heeft het gecertificeerde VEW systeem ontwikkeld om verticale faseringsvoegen van een EPS constructie te verankeren. Hierdoor hoeft een EPS constructie niet afgebouwd te worden door eventuele aanlegfaseringen in het werk. Hiermee wordt een aanzienlijke tijds- en ruimtebesparing gerealiseerd in de uitvoering. Door de EPS wapening mee te nemen in de EPS constructie kan de aangrenzende fase direct verder opgebouwd worden zonder vertraging en extra ruimtebeslag. De EPS wapening zal horizontale krachten ten gevolge van bijvoorbeeld rembelasting opnemen. Afhankelijk van de optredende krachten in de constructie kan het VEW systeem hierop geoptimaliseerd en/of gedimensioneerd worden. De EPS wapening wordt zowel onder- als bovenin de EPS constructie toegepast om eventueel wijken van de constructie te voorkomen.
Veilingweg 24
6681 LA Bemmel
Nederland
0481 424721
info@joostenconcepts.nl